Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech s.r.o. na mezinárodní konferenci ŠKODA AUTO Vysoké školy

Firma Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech s.r.o. (dále jen H&D) se zúčastnila mezinárodní konference Beyond Horizons, kterou pořádala ŠKODA AUTO Vysoká škola ve dnech 14. a 15. listopadu 2019. Konference byla zaměřena na vybraná témata o dopadech digitalizace Beyond Horizons. Společnost H&D se zde prezentovala s unikátní technologií, jako je autonomní vozidlo, model identifikace polohy výrobku či rozšířená realita bez speciálního vybavení.

Společnost H&D figurovala na konferenci jako jeden z pěti pozvaných hostů z firemního prostředí a představila jako jediná unikátní řešení strojového vidění a rozšířené reality. Její prezentaci doplnila i mateřská společnost HCL Technologies, která prezentovala na konferenci autonomní vozidlo a další moderní technologie.

Highligtem celé praktické části byla prezentace autonomního vozidla, u jehož vývoje koncern HCL a H&D propojilo svoje dlouholeté zkušenosti z oblasti IT a Automotive. Vozidlo umí autonomně projíždět jízdními pruhy či udržovat vzdálenosti mezi vozidly. Zároveň je schopno identifikovat překážky na silnici a chodce a díky tomu autonomně na situace reagovat. Z ukázek fungování autonomního vozidla bylo zřejmé, že už se nejedná o technologie daleké budoucnosti a že společnost HCL Technologies a H&D testuje tuto technologii v reálném provozu.

Experti z oblasti strojového vidění a rozšířené reality na mezinárodní konferenci Beyond Horizons představili hned několik unikátních technologií společnosti H&D. Jednou z nich byl model identifikace polohy výrobku, který řeší potřebu identifikovat polohu výrobku na výrobním páse bez nutnosti lidského zásahu. Tato unikátní technologie využívá metody zpracování digitálního obrazu v úlohách vizuální inspekce a automatizace výroby na základě H&D algoritmu, který identifikaci polohy výrobku dokáže provést v reálném čase.

Další praktickou ukázkou vývojového týmu strojového vidění byl komplexní multi-kamerový systém, který dokáže provést rozklad libovolného 3D objektu do velkého počtu 2D projekcí a díky tomu tak získat pohled do všech kontrolovaných míst výrobku.

Návštěvníci konference Beyond Horizons se dozvěděli více i o tématu rozšířené reality. Představena byla rozšířená realita bez speciálního vybavení, kde se virtuální obraz zobrazuje přímo na objekt, se kterým obsluha aktuálně pracuje. Tato technologie funguje bez použití jakéhokoliv zařízení jako je telefon, tablet či speciální brýle pro rozšířenou realitu. Nechyběla ani ukázka rozšířené reality na tabletu, kde H&D experti využívali k zobrazení rozšířené reality nejen tablet, ale i telefon a speciální brýle. Toto H&D řešení umožňuje kombinovat obraz skutečné scény s virtuálními objekty.

Mimo technologie strojového vidění byly návštěvníkům představeny novinky a zajímavosti z portfolia infotainmentu vozu, konkrétně Simulátory pro testování infotainmentu vozu.

V rámci konference proběhlo několik zajímavých přednášek odborníků z Čech, ale i zahraničí. Tématu Automotive 4.0 se na konferenci zhostil předseda představenstva ŠKODA AUTO, Bernhard Maier, k dopadům digitalizace diskutovali odborníci Itzhak Swary z Champion Motors Israel, Corinne Hoisington z Central Virginia Community College v Lynchburgu ve Virginii a mnoho dalších.

Konference se těšila velké návštěvnosti z řad studentů, ale i odborníků z praxe a široké veřejnosti.

Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech s.r.o.

Veronika Lochmanová

vlc@hud.cz